Monkeypox

Monkeypox, vaak apenpokken of apenpokkenvirus genoemd, is een virusinfectie.  Dit jaar werden de eerste besmettingen met het monkeypox-virus in Europa vastgesteld.  

Het virus lijkt voor de meeste mensen niet gevaarlijk. Je kunt er wel flink ziek van worden. In de meeste gevallen geneest het vanzelf. 

Kijk voor meer informatie over monkeypox op: Monkeypox (apenpokken) | RIVM

Neem telefonisch contact met ons op indien je vragen hebt.

Monkeypox kan worden aangetoond met een test. De GGD test mensen uit specifieke doelgroepen die misschien met het virus zijn besmet.

Als de test positief is, volgt een bron- en contactonderzoek. Door snel te handelen bij klachten kunnen we samen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.

Als uit het bron- en contactonderzoek blijkt dat je een risicocontact van iemand met monkeypox bent, dan neemt GGD Limburg-Noord contact met jou op. De GGD startte in augustus met vaccineren tegen monkeypox. 

De selectiecriteria voor wie in aanmerking komt voor het vaccin zijn opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De GGD gebruikt hun eigen databestand om uitnodigingen te versturen aan de mensen die bij hen bekend zijn. Zo worden de personen bereikt die de grootste kans op besmetting lopen. Het gaat dan om:

  • Mannen die seks hebben met mannen (MSM), transgenders en MSM-sekswerkers die deelnemen aan de landelijke hiv-PrEP-regeling en degenen die hiervoor op de wachtlijst staan. 
  • MSM, transgenders en MSM-sekswerkers met hiv, die het hoogste risico hebben op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) en daarmee op monkeypox. 
  • MSM, transgenders en MSM-sekswerkers die bij de Centra Seksuele Gezondheid (CSG) bekend zijn en die het hoogste risico hebben op een soa en daarmee op monkeypox.

Iedereen die in aanmerking komt voor een vaccinatie ontving een persoonlijke uitnodiging van GGD Limburg-Noord.

Zonder persoonlijke uitnodiging kom je op dit moment niet in aanmerking voor een vaccinatie. Het heeft geen zin om hierover zelf met onze GGD contact op te nemen.