Soa-test

Heb je risico gelopen op een soa? Dan is het verstandig om je te laten testen. Ook als je (nog) geen klachten hebt. Maak hiervoor online of telefonisch een afspraak op één van onze locaties, of bestel een soa-thuistest. Hoe je dit doet? Dat lees je op deze pagina.

088 - 119 12 07

Je kunt ons bellen tussen 08:30 - 11:00 uur op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag; en tussen 15:00 - 16:00 uur op maandag en donderdag.

[email protected]

Onze e-mail lezen we iedere dag!

Een arts of verpleegkundige stelt vragen over jouw situatie. Bijvoorbeeld of je klachten hebt en waarom je een test laat doen. De arts of verpleegkundige bepaalt uiteindelijk of je in aanmerking komt voor een (gehele) soa-test. Bij mannen wordt urine gebruikt voor het soa-onderzoek. Vrouwen krijgen of maken zelf een uitstrijkje. Soms is er een lichamelijk onderzoek nodig en/of nemen we bloed af. De uitslag krijg je meestal binnen één week telefonisch, per sms of via e-mail.

Is er een behandeling nodig? Dan maken we een afspraak om de behandeling te bespreken. Meestal krijg je dan een antibioticakuur. Op sense.info.nl lees je meer over de behandeling per soa.

Ben je jonger dan 25 jaar en woon je in Noord- of Midden-Limburg? Dan kun je bij GGD Limburg-Noord terecht voor een soa-test.

Ben je ouder dan 25 jaar? Dan kan het zijn dat we je doorverwijzen naar je huisarts. De kosten worden vergoed vanuit je basisverzekering. Meer informatie over kosten en vergoedingen lees je op soaaids.nl.

Wil je een afspraak maken voor een soa-test op onze GGD-locatie in Roermond of Blerick? Dan kun je deze zelf gemakkelijk online inplannen! Klik hiervoor op onderstaande button (let op: je wordt doorgelinkt naar SHDirect Online).

 Afspraak zelf online inplannen  

Voor het maken van een afspraak kun je ons natuurlijk ook gewoon bellen! Bel ons wel binnen onze bereikbaarheidstijden.

Bel ons op 088 - 119 12 07

Tegenwoordig kun je ook thuis een betrouwbare soa-test doen. Je hoeft dan niet naar één van onze GGD-locaties te komen of naar de huisarts te gaan. Op soaaids.nl vind je een overzicht van betrouwbare thuistests.

Per 1 februari kun je ook bij onze poli een thuistest aanvragen.

Heteroseksueel en jonger dan 25 jaar

Als je aan de volgende criteria voldoet, kun je daarnaast telefonisch een thuistest bij ons aanvragen:

  •  Je bent jonger dan 25 jaar.
  •  Je bent hetero.
  •  Je hebt geen klachten. 
  • Je gebruikt anticonceptie (bij vrouwen)
  • Je hebt geen seksueel contact gehad met iemand die geboren is in het buitenland.

Deze thuistesten kunnen aangevraagd worden wanneer je bijvoorbeeld:

  • Een waarschuwing hebt ontvangen voor chlamydia zonder dat jij klachten hebt.
  • Een test voor de zekerheid wil doen.
  • Je een spiraal laat plaatsen bij de huisarts/ gynaecoloog

Wanneer je niet aan deze criteria voldoet en toch graag een thuistest wil, kijk dan op https://www.soaaids.nl/nl/soa-test/soa-thuistest voor een betrouwbare test.

Mannen die seks hebben met mannen

Ben je een man die seks heeft met mannen? Vraag dan geheel anoniem een gratis soa-testtoolkit voor thuisgebruik aan via Limburg4zero.

Blijkt uit het onderzoek dat je een soa hebt? Waarschuw dan je partner(s) waarmee je onveilige seks hebt gehad. Zo kun je voorkomen dat er meer mensen besmet raken. Je sekspartner(s) kunnen dan ook op tijd worden behandeld. Vind je dit moeilijk? Vraag de verpleegkundige van onze GGD of die je partner(s) informeert.

condoom in hand