Soa-test

Heb je risico gelopen op een soa? Dan is het verstandig een soa-test te doen. Ook als je geen klachten hebt.

Een arts of verpleegkundige stelt vragen over jouw situatie. Bijvoorbeeld of je klachten hebt en waarom je een test laat doen. De arts of verpleegkundige bepaalt uiteindelijk of je in aanmerking komt voor een (gehele) soa-test. Bij mannen wordt urine gebruikt voor het soa-onderzoek. Vrouwen krijgen of maken zelf een uitstrijkje. Soms is er een lichamelijk onderzoek nodig en/of nemen we bloed af. De uitslag krijg je meestal binnen één week telefonisch, per sms of via e-mail.

Is er een behandeling nodig? Dan maken we een afspraak om de behandeling te bespreken. Meestal krijg je dan een antibioticakuur. Op sense.info.nl lees je meer over de behandeling per soa.

Ben je jonger dan 25 jaar en woon je in Noord- of Midden-Limburg? Dan kun je een afspraak maken voor een soa-test bij GGD Limburg-Noord.

Ben je ouder dan 25 jaar? Dan kan het zijn dat we je doorverwijzen naar je huisarts. De kosten worden vergoed vanuit je basisverzekering. Meer informatie over kosten en vergoeding lees je op soaaids.nl.

Je kunt gebruik maken van het soa-spreekuur op één van onze locaties, een online gesprek of een soa-test thuis.

1. Afspraak op locatie
Plan je afspraak voor het soa-spreekuur op een van onze locaties in Blerick, Roermond of Weert. 
Bel 088 - 1191 207  (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.30 uur) of plan hier je afspraak.

2. Online afspraak

Wij bieden ook online gesprekken aan. De assistente beoordeelt of je hiervoor in aanmerking komt. Bel 088 - 1191 207 (maandag t/m vrijdag van 9.00 - 12.30 uur).

Een online gesprek (consult) gaat via een beveiligde internetverbinding met je telefoon, tablet of computer. We nemen niets op. Je krijgt een gesprek met een doktersassistente die je vervolgens een zelftestpakket toestuurt (in een niet-herkenbare envelop). Voorafgaand aan de afspraak ontvang je een bevestigingsmail met link voor het gesprek en een instructie mail. 

3. Soa-test thuis
Je kunt ook een soa-thuistest doen. Je hoeft dan niet naar onze GGD of huisarts. Op soaaids.nl vindt je betrouwbare thuistests.

Blijkt uit het onderzoek dat je een soa hebt? Waarschuw dan je partner(s) waarmee je onveilige seks hebt gehad. Zo kun je voorkomen dat er meer mensen besmet raken. Je sekspartner(s) kunnen op tijd worden behandeld. Vind je dit moeilijk? Vraag de verpleegkundige van onze GGD of deze je partner(s) informeert.

condoom in hand