Ouderportaal

Het ouderportaal is een online portaal van onze jeugdgezondheidszorg. Met het ouderportaal heb je zicht op de ontwikkeling en gezondheid van jouw kind tot twaalf jaar. Het is ook de plek waar je gemakkelijk zelf digitaal jouw gemaakte afspraken kunt inzien of aanpassen.

Wij willen jou als ouder graag de mogelijkheid geven om inzicht te hebben in het dossier van jouw kind. Maar ook om digitaal vragen te stellen en zelf afspraken te maken/verzetten. Hierdoor krijg jij als ouder meer de regie in handen.

De overheid wil dat mensen zelf op een veilige manier toegang krijgen tot hun medische gegevens en die van hun kinderen. Dit kan via het ouderportaal.

In het ouderportaal kun je als ouder:

  • afspraken inzien en wijzigen;
  • groei en vaccinatieschema inzien;
  • een vraag stellen aan onze Jeugdgezondheidszorg;
  • informatie over de afspraak nalezen;
  • digitaal vragenlijsten invullen.

Om de gegevens van jouw kind goed te beschermen hebben alleen ouders die het gezag hebben toegang tot het dossier van jouw kind (tot de leeftijd van twaalf jaar).

Als je bij de geboorte van jouw kind gehuwd bent of een geregistreerd partner hebt, hebben beide ouders vanaf de geboorte het gezag.

Als dat niet het geval is, kan de tweede ouder het kind eerst erkennen. Het gezag kun je daarna gezamenlijk aanvragen bij de rechtbank. Dat is gratis.

Beide ouders (met gezag) kunnen inloggen met zijn/ haar eigen DigiD.

Het ouderportaal is voor kinderen tot twaalf jaar. Is jouw kind ouder dan twaalf jaar? Dan is er geen ouderportaal beschikbaar. Ook als jouw kind (nog) niet bij ons in zorg is, is er geen ouderportaal.

Om in te kunnen loggen in het ouderportaal heb je het ouderlijk gezag nodig. Wanneer jullie beide ouderlijk gezag hebben, kunnen jullie allebei inloggen in het ouderportaal van jullie kind. De vragenlijsten in het ouderportaal worden één keer klaargezet. Jullie zien beide dezelfde vragenlijst en ingevulde antwoorden. Het is aan jullie als ouders om samen af te stemmen wie van jullie de vragenlijst invult, of dat jullie dat samen doen. Jullie zijn als ouders zelf verantwoordelijk om elkaar op de hoogte te houden van de gezondheid van jullie kind. Als er afwijkende meningen over de ingevulde vragenlijst, dan kunt u beide een vragenlijst invullen. Neem dan telefonisch contact met ons op.

zusje en baby op bed
Zusje en baby liggen samen op bed