Slapen, huilen en voeden 0-4 jaar

Op deze pagina vind je meer informatie een tips over slapen, huilen en voeden van baby's en peuters in de leeftijd 0-4 jaar.

Huilen bij baby's

Alle baby’s huilen. Dat is normaal.  Een baby kan huilen om verschillende redenen. Baby’s huilen bijvoorbeeld om contact met je te maken. Een baby kan ook huilen omdat hij honger heeft, pijn heeft of moe is.  Baby’s kunnen ook huilen als ze ziek zijn. Soms huilt een baby zomaar.  Het is normaal dat een baby een aantal uur huilt per dag. Hieronder zie je hoelang baby’s huilen. Kijk en luister goed naar je baby.  Zo leer je hem kennen.  Je leert dan wat hij wil en hoe je hierop kunt reageren.

In week 1 en 2
In de eerste 2 weken huilt de baby ongeveer 1 tot 1,5 uur per dag.

In week 2 tot en met 6
De baby gaat meer huilen.  Dus langer dan 1 tot 1,5 uur per dag.

In week 6 tot en met 8
In deze weken huilt de baby het meest.  De baby huilt dan ongeveer 2 – 2,5 uur per dag.  Dit is normaal. Maar het kan heel moeilijk zijn voor ouders. Na week 8 wordt het huilen minder.

In week 8 tot en met 12
In week 8 tot en met 12 gaat de baby minder huilen.  Meestal 1 tot 1,5 uur per dag.

Vanaf week 12 tot en met 1 jaar
Het huilen van de baby blijft hetzelfde. Je baby huilt ongeveer 1 tot 1,5 uur per dag. Vaak huilt de baby wat meer in de avond. 

 

Schud de baby nooit
Het huilen kan heel moeilijk zijn voor ouders. Het kan je verdrietig, gestresst of boos maken. Ga weg bij de baby als je boos bent of veel stress hebt. Schud de baby nooit. Dat is heel gevaarlijk voor de baby. De baby kan dan doodgaan. Of gehandicapt worden.

Praat met anderen
Heb je vragen? Of vind je het huilen van je baby moeilijk? Zorg goed voor jezelf. Vraag op tijd om hulp. En praat erover met anderen. Bijvoorbeeld met je partner, familie of vrienden. Of ga naar het consultatiebureau.

Slaap bij baby's en peuters

Slaap bij 0 tot 8 weken
In de eerste weken slaapt je baby veel. Ongeveer 9 tot 20 uur per 24 uur. Het kan erg verschillen per baby. De slaap is verdeeld over de dag en de nacht. Een baby slaapt niet lang achter elkaar. Je baby wordt vaak kort wakker om te voeden. En om even aandacht te krijgen. Ook huilt je baby veel. Na een half uur tot 1 uur wakker zijn wordt je baby weer moe.

Slaap bij 2 tot 3 maanden
De baby slaapt 9 tot 18 uur per 24 uur. Hij wordt vaak kort wakker. Het slapen van de baby krijgt nu een patroon. Hij kan iets langer slapen in de avond en nacht. De baby is overdag na het slapen iets minder snel moe. Hij is moe na ongeveer 1 uur en een kwartier wakker zijn.

Slaap bij 3 tot 6 maanden
De baby slaapt 9 tot 17,5 uur per 24 uur. De baby is overdag minder snel moe. Hij is moe na 1 tot 2,5 uur wakker zijn.

Slaap bij 6 maanden
De meeste baby’s kunnen nu 5 uur achter elkaar slapen zonder wakker te worden. Dat heet doorslapen. Sommige baby’s slapen pas 5 uur of langer als ze 1 jaar oud zijn. De baby slaapt overdag ongeveer 1 tot 4 keer.

Slaap bij 1 jaar
De meeste baby’s slapen nu 8 of 9 uur achter elkaar zonder wakker te worden. De baby slaapt 13 tot 16 uur per 24 uur. De baby slaapt overdag ongeveer 1 tot 2 keer.

Slaap bij 2 jaar
Het kind slaapt 10 tot 14 uur per 24 uur. Het kind slaapt overdag ongeveer 1 tot 2 keer. Sommige kinderen hebben nu overdag geen slaap meer nodig. Sommige kinderen doen tot de leeftijd van 6 jaar nog 1 slaapje overdag. Kijk wat jouw kind nodig heeft.

Slaap met bewegen en geluidjes
Is je baby net in slaap gevallen? In het eerste halfuur beweegt je baby vaak nog veel. Ook maakt hij soms geluidjes en kunnen zijn ogen even opengaan. Dit doet hij in zijn slaap. Misschien denk je dat hij nog wakker is. Maar meestal slaapt hij dan al. Wacht even en pak je baby niet op. Van het oppakken kan je baby weer wakker worden. Laat hem in zijn bed liggen. Dan kan hij rustig verder slapen.

Stille slaap
Na een half uur slapen wordt het bewegen minder. De baby ligt stil en maakt weinig geluid. Hij haalt rustig adem. 
Je baby slaapt nu dieper. Hij wordt minder makkelijk wakker. Hij slaapt zo ongeveer een halfuur. 

Na de stille slaap
Na een halfuur stille slaap kan de baby weer wat meer gaan bewegen. En gaat hij weer wat geluid maken.  Dit heet weer: slapen met bewegen en geluidjes. Het kan ook dat hij nu wakker wordt. Wacht even en kijk goed wat je baby doet.  Wordt hij echt wakker? Dan kun je hem uit bed halen.  Is hij nog in de slaap, met bewegen en geluidjes? En is het nog geen tijd voor een voeding? Laat hem dan rustig liggen. Dan kan hij verder slapen. Na een halfuur komt hij dan weer in de stille slaap.

Voeden, spelen en slapen bij baby’s vanaf 4 weken. In welke volgorde doe je dat? 

1. Voeden
Je geeft je baby voeding na het wakker worden. Je baby heeft dan energie om goed te drinken. Als hij goed gedronken heeft, heeft hij tijdens het slapen minder snel honger. En kan hij wat langer slapen.

2. Aandacht op schoot 
Als hij genoeg gedronken heeft is hij even wakker. Je kunt hem op schoot nemen en knuffelen. Of je laat hem even alleen spelen, bijvoorbeeld in de box.

3. De baby laat zien dat hij slaap heeft
Wanneer je baby moe wordt laat hij zien dat hij slaap heeft. Wil je weten hoe je dit kunt zien? Klik dan hier.

4. Naar bed, zelf in slaap vallen
Als je baby moe is, legt je hem wakker in bed. Zo leert hij zelf in slaap vallen. Bij het in bed leggen kan het helpen om de baby eerst op de zij te leggen en meteen daarna  op zijn rug te rollen. Dan schrikt de baby minder van het in bed leggen. Zorg ervoor dat de baby altijd op de rug in bed ligt om te slapen.

5. Slapen
De baby slaapt.

6. Baby laat zien dat hij honger heeft
Je kunt het zien als je baby honger krijgt. Dit kun je soms al zien in zijn slaap. Het kan ook dat je baby wakker wordt van de honger.  Weten hoe je kunt zien of je baby honger heeft? Je geeft hem dan voeding.  En dan begint het weer bij 1: voeden.

De baby is moe:

 • Bleek gezicht
 • Gapen
 • In ogen wrijven
 • Wegkijken of wegdraaien
 • Huilen of jengelen
 • Drukker worden

De baby heeft honger:

 • Minder diep slapen
 • Zuigen op de handjes
 • Smakken of happen met de mond
 • Zoeken naar de borst of fles
 • Geluid maken of huilen
 • Tong uitsteken
 • Huilen 

Kijk goed naar je baby
Leer je baby goed kennen. Je kunt dan zien wat hij wil. Je kunt hier dan goed op reageren. Iedere baby is anders. Te vroeg geboren baby’s laten soms minder goed zien wat ze nodig hebben. Dus kijk goed naar je eigen baby.

In dit filmpje vertellen ze ook hoe je ziet wat je baby nodig heeft. 

Tips om te slapen voor baby's van 0-6 maanden

Leg je kind moe maar wakker in bed.
Een baby kan nog niet altijd zelf in slaap vallen. Dat kun je hem wel leren. Kijk naar je baby om te zien of hij moe is.  Leg je kind moe, maar wakker in bed.  Bij het in slaap vallen kan hij even huilen. Wacht even en pak hem niet meteen op.  Hij leert zo zelf in slaap te vallen. Een kind dat heel erg moe is, valt meestal moeilijker in slaap. Leg het kind dus op tijd in bed als je ziet dat hij moe begint te worden.

Kan je baby niet in slaap vallen?
Soms kan je baby niet zelf in slaap vallen. Kijk even goed naar je baby: is het te warm in de kamer? Of te koud? Heeft hij gepoept of geplast? Heeft hij pijn of is hij ziek? Dan help je je baby hiermee. 

Soms is er niks bijzonders met de baby. Hij kan gewoon niet in slaap vallen. Laat hem dan in zijn bed liggen. Troost je baby door over zijn hoofd of buik te aaien. Praat zachtjes tegen hem. Troost hem tot hij rustig is. Hij kan dan zelf in slaap vallen. Wordt je baby niet rustig? En blijft hij huilen? Pak hem dan op. Troost hem tot hij rustig is. Leg hem weer wakker in bed. Zo leert hij zelf in slaap te vallen.

Een donkere, koele kamer om in te slapen 
Een goede temperatuur helpt met slapen. Een temperatuur van 16 tot 20 graden Celsius in de kamer is goed. 
Je kunt in de nek van je kind voelen of hij het te warm of te koud heeft. Zweet je kind? Dan is het te warm. Is zijn nek koud? Dan heeft hij het te koud. Zorg ervoor dat de kamer ‘s nachts donker is. Je kunt een nachtlampje gebruiken. Kies een lampje dat niet te fel licht geeft. Overdag hoeft de kamer niet helemaal donker te zijn. Overdag is een beetje donker ook goed.

Knuffelen en spelen met je baby overdag
Speel en knuffel overdag met je baby. Zeg lieve dingen tegen hem. Doe de dingen met je baby elke dag op dezelfde manier. En op ongeveer hetzelfde moment op de dag. Bijvoorbeeld voeden, spelen, verhaaltje voorlezen en in bed leggen.

Doe voor het slapen rustige dingen met je baby
Doe ongeveer een half uur voor het slapen rustige dingen met je baby. Bijvoorbeeld de luier verschonen, een liedje zingen, of knuffelen. Doe dit elke dag op dezelfde manier. Dit helpt je baby om in slaap te vallen. Laat je baby voor het slapen niet naar een telefoon, tv of computer kijken. Hier wordt hij wakker van.

Inbakeren
Inbakeren kan soms helpen om het kind te laten slapen. Wil je je kind inbakeren?  Neem contact op met het consultatiebureau. We vertellen je dan hoe je dit goed kunt doen. Let er goed op dat de doek bij het inbakeren niet over het hoofd, de mond of neus van je kind zit. Inbakeren kan wanneer je kind 1 week of ouder is. Je stopt altijd met inbakeren als je kind zichzelf wil gaan omdraaien. Dan is inbakeren niet meer veilig. Als je kind 6 maanden oud is stop je altijd met inbakeren. Het kind is dan te oud om in te bakeren.

Cyclus slaap van baby
slapende baby