Leefomgeving en gezondheid

De omgeving waarin je woont, werkt en leeft, heeft invloed op je gezondheid. De GGD  (afdeling Milieu) geeft je graag informatie over al deze factoren die van invloed kunnen zijn op je gezondheid. Via onderstaande thema’s ga je naar de website GGDleefomgeving.nl. Dit is een gezamenlijk site van de Nederlandse GGD’en.

Tractor op veld die gewassen aan het besproeien is

In huis

Ventileren, Schimmels, Vervuilde lucht, Roken en Isolatie, Binnenmilieu scholen, Binnenmilieu thuis

Vervelende beestjes en planten

Bedwantsen, Eikenprocessierupsen, Ambrosia en Reuzenberenklauw

Schadelijke stoffen

Asbest, Kwik, Koolmonoxide, PFAS, Lood, Bestrijdingsmiddelen

Lucht

Houtrook, Luchtvervuiling, Rook en roet bij brand

Straling

Telefoons en zendmasten, UV-Straling, Hoogspanningslijnen

Omgevingswet

Advies bij plannen die invloed hebben op gezondheid, milieu en veiligheid

Geluid

Harde muziek, geluid van verkeer en hinder van een bromtoon

Omgeving

Bodemvervuiling, Veebedrijven, Kanker, Windmolens, Zwemwater en Geurhinder

Hitte in Nederland

Wat te doen als het lang warm weer is?

Een oude thermometer of barometer in huis? Pas op met kwik!

In oude thermometers, bloeddrukmeters en barometers kan kwik zitten. Als je zo’n voorwerp kapot laat vallen, rollen en stuiteren de bolletjes kwik naar alle kanten. Soms meters ver weg. Die bolletjes zijn zo klein dat je ze moeilijk zelf kunt opruimen. Blijven er bolletjes liggen? Dan verdampen ze langzaam tot kwikdamp. En daar kun je erg ziek van worden.

Een ongeluk zit in een klein hoekje
Bij de GGD merken we dat er mensen zijn die nog een thermometer of barometer met kwik in huis hebben.  Én dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Een kat die een barometer van een kastje stoot of iemand die de thermometer per ongeluk tegen de rand van de wasbak stuk stoot….de kans lijkt misschien klein, maar in de praktijk gebeurt het toch. 

Voorkom hoge kosten
Vooral in een barometer zit veel kwik en het is heel moeilijk om dat op te ruimen als de barometer lekt of valt. Meestal moet er een professioneel schoonmaakbedrijf komen. Vaak moet de vloerbedekking of het laminaat er helemaal uit en moeten er veel spullen weg. De schade is altijd groot en kan oplopen tot tienduizend euro. En dan is er nog de ongerustheid die zo’n ongelukje veroorzaakt, vooral als er kleine kinderen in huis zijn. 

Breng kwik naar het chemisch afval
Voorkom ongelukken met kwik. Heb je oude barometers, thermometers of bloeddrukmeters in huis? Verpak ze dan in dubbel plastic en breng ze vandaag nog naar het chemisch afval bij jouw milieustraat!

Meer weten? Op GGD leefomgeving.nl lees je alles over kwik en het ervaringsverhaal van Gerda en Monique. Hun kwikbarometers gingen kapot. 

Schone lucht in huis is belangrijk voor je gezondheid. Nu de temperaturen dalen en we weer meer tijd binnenshuis doorbrengen, is het belangrijk om te zorgen voor voldoende verse lucht in onze woning. Een gezond en prettig binnenklimaat in onze woningen helpt om gezondheidsklachten te voorkomen.

Wist je dat af en toe een raampje openzetten niet genoeg is? Deze lucht is na een half uur alweer vuil. 24 uur per dag ventileren heeft een hoop gezondheidsvoordelen. Zo voorkom je bijvoorbeeld schimmels in je woning en helpt het om de overdracht van luchtweginfecties te beperken.

Naast 24 uur per dag ventileren, kun je ook zorgen dat de lucht minder snel vervuild raakt:

  • Rook niet in je woning;
  • Gebruik je afzuigkap wanneer je kookt én zet een raam open;
  • Extra raam open bij douchen, wassen, poetsen en klussen;
  • Gebruik liever geen houtkachel.

Meer weten?
Uitgebreidere tips over ventileren lees je ook op GGDLeefomgeving/goed ventileren.

Of neem contact op met het team milieu van de GGD Limburg-Noord via T 088- 1191200 of E [email protected].

LFG is geluid met een frequentie onder de 100 Hertz. Hoe lager de frequentie van een geluid, hoe lager de toon. Mensen die last hebben van LFG omschrijven het als brommen, dreunen of zoemen.  Sommige mensen geven aan dat ze het geluid meer voelen dan horen.

In de brochure “ik hoor een bromtoon”  staan tips en adviezen om de overlast van laag frequent geluid te verminderen.
Voor vragen inzake dit onderwerp kun je ook contact opnemen met team milieu via [email protected].

Overige links: 
Provincie Limburg    Adelante
 

Treft jouw school ook maatregelen om het schoolplein groenblauw te maken?  Wij helpen graag om hierin goede keuzes te maken. 

De gevolgen van klimaatverandering voor de gezondheid zijn te beperken met onder andere het toepassen van ‘groene en blauwe’ maatregelen. Waar we waakzaam voor moeten zijn, zijn de onbedoelde neveneffecten van die maatregelen. Onze boodschap is dan ook: stel gezondheid bij iedere maatregel centraal.

Lees meer over de groenblauwe schoolpleinen op GroenBlauwe Revolutie Schoolpleinen