GGD
Geplaatst op: 03-01-2019 om 10:45 uur
Laatst gewijzigd op: 30-12-2020 om 10:42 uur

gezond leven? check het even!

Binnenkort start de jeugdgezondheidszorg (JGZ) met de gezondheidscheck in verschillende klassen en scholen. De check gaat over gezondheid en jouw dagelijks leven: op school, thuis en in je vrije tijd. Uitnodiging ontvangen? Klik op onderstaande afbeelding of hier zodat je kunt inloggen voor de gezondheidscheck.

 

Ga naar de gezondheidscheck

Hoe werkt de gezondheidscheck?
  • Voorafgaand aan de gezondheidscheck ontvangen jongeren en ouders thuis informatie. De jongere bepaalt zelf of hij/zij meedoet aan het onderzoek. Ouders en mentor kunnen ook eventuele vragen/zorgen kenbaar maken, maar moeten dit wel eerst bespreken met de jongere.
  • Vervolgens wordt klassikaal de introductiefilm over de gezondheidscheck bekeken.

  • Na het bekijken van de introductiefilm starten jongeren met de gezondheidscheck.

Dit doen ze door in te loggen met hun persoonlijke inlogcode.

Gezondheidsthema’s die aan bod komen zijn: gezondheid, gevoel, relaties, alcohol, drugs, gamen, seksuele ontwikkeling en lichaam.

De gezondheidscheck duurt gemiddeld 20 minuten.

Afhankelijk van de op dat moment geldende corona-maatregelen kan de afname van de Gezondheidscheck anders worden uitgevoerd dan hierboven beschreven.

Bekijk hier de vragenlijst gezondheidscheck (pdf)

  • Jongeren kunnen aangeven over welke onderwerpen ze vragen hebben en of ze hier online of via een jeugdarts/jeugdverpleegkundige informatie over willen ontvangen.

  • Wanneer de gezondheidscheck is afgerond komen jongeren automatisch op een website met informatie en advies op maat (gebaseerd op hun antwoorden).

  • Een samenvatting van de gezondheidscheck van iedere jongere wordt automatisch gekoppeld aan het kinddossier van de GGD.

  • Tot slot kan* er een persoonlijk gesprek met een jeugdarts/jeugdverpleegkundige volgen. Dit kan als jongeren hierom vragen, ouders/mentor signalen hebben gegeven of als de gezondheidscheck daar aanleiding toe geeft.

*) Leerlingen van het VMBO-B en VMBO-K krijgen standaard een persoonlijk gesprek met de verpleegkundige.

 

Instructievideo

Voor scholieren vmbo-t/ havo/ vwo:

 

Voor scholieren vmbo-b/ vmbo-k: