Rotavirus

Het rotavirus veroorzaakt een ontsteking aan de maag en darmen. Kinderen kunnen door langdurige of hevige diarree uitdrogen. Rotavirusinfecties komen vaak voor bij jonge kinderen tot twee jaar. Het rotavirus is heel besmettelijk. 
 

De rotavirusvaccinatie beschermt tegen ernstige gevolgen van een rotavirusinfectie. Het vaccin wordt rond de leeftijd van 6-9 weken en 3 maanden gegeven. De rotavirusvaccinatie is beschikbaar voor kinderen die vanaf 1 januari 2024 worden geboren.

Het rotavirus is heel besmettelijk. Rotavirusinfectie komt vaak voor bij kinderen tot twee jaar. Bijna ieder kind maakt voor het vijfde levensjaar een of meerdere rotavirusinfecties door. Elk jaar worden ongeveer 3.500 kinderen in het ziekenhuis opgenomen. Er overlijden 5-6 kinderen per jaar aan de gevolgen van het virus.
 

Je kind krijgt de vaccinaties op deze leeftijden, om hem/haar zo vroeg mogelijk tegen rotavirus te beschermen en omdat de kans op een ernstige bijwerking dan het kleinst is. Rotavirusinfectie komt vooral voor bij jonge kinderen tot twee jaar. 

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van vaccins tegen het rotavirus. In deze onderzoeken werd gekeken naar het aantal baby’s dat met rotavirus in het ziekenhuis werd opgenomen. Hierin werden baby’s die wel waren gevaccineerd, vergeleken met baby’s die niet waren gevaccineerd. Uit alle onderzoeken bleek dat van de gevaccineerde baby’s, 86-93% minder baby’s met rotavirus in het ziekenhuis kwamen dan van de niet-gevaccineerde baby’s.
 

Kinderen die geboren worden vanaf 1 januari 2024 krijgen de rotavirusvaccinatie via het Rijksvaccinatieprogramma aangeboden. Is je kind geboren in 2023? Dan kan je de vaccinaties zelf regelen via je huisarts mits je kind hiervoor nog niet te oud is. Het Rotarix®-vaccin mag vanaf de leeftijd van 24 weken niet meer worden toegediend, het RotaTeq®-vaccin mag vanaf de leeftijd van 33 weken niet meer worden toegediend. De kosten voor het vaccin en het consult bij de huisarts betaal je zelf. 
 

Ja, voor sommige kinderen is de rotavirusvaccinatie niet geschikt. Dit geldt onder andere voor kinderen:

  • die jonger zijn dan 6 weken of 24 of 32 weken en ouder zijn.
  • met een voorgeschiedenis van darminvaginatie: het in elkaar schuiven van een deel van de darmen.
  • met een verhoogd risico op darminvaginatie. Bijvoorbeeld een poliep of Meckel’s divertikel.
  • met een ernstige immuundeficiëntie, zoals (verdenking op) een severe combined immunodeficiency (SCID).
     

Twijfel je of je je kindje kunt laten vaccineren? Bespreek het met de arts.

Binnen het Rijksvaccinatieprogramma gebruiken we Rotarix. Dit is een drinkvaccin. Het vaccin wordt in de mond gedruppeld.
 

Na vaccinatie kunnen kinderen zich niet zo lekker voelen. Of ze krijgen een beetje diarree. Deze bijwerkingen zijn minder erg en duren korter dan de klachten die kinderen krijgen door het rotavirus zelf.
 

Het vaccin Rotarix® is een ‘levend verzwakt vaccin’. Dit betekent dat de natuurlijke ziekteverwekker, het rotavirus, wordt verzwakt. Dit zorgt ervoor dat je kindje niet ziek wordt, maar wel afweer opbouwt tegen het rotavirus. Levend verzwakte vaccins wekken een reactie op in het lichaam. Die lijkt op een sterk afgezwakte vorm van de ziekte. Hierdoor zorgen de vaccins voor goede en lange bescherming.