Coronatest

Heb je klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak of reuk? Doe dan zo snel mogelijk een zelftest. Zo controleer je de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar.

Niet voor iedereen volstaat een zelftest. Wil je graag een test laten afnemen bij de GGD? Dat kan met en zonder afspraak bij een van onze testlocaties. Kijk voor het testen bij de GGD, de locaties en openingstijden verder op deze pagina.

Niet voor iedereen volstaat een zelftest. Het advies is om een PCR-test bij de GGD te doen als je tot een van de volgende doelgroepen behoort:

  • Zorgmedewerkers 
  • Inwoners van een verpleeghuis of een andere instelling met kwetsbare personen (boven de 70 jaar of met een ernstige afweerstoornis).
  • Mensen die thuis wonen en naar de dagbesteding gaan (boven de 70 of met een ernstige afweerstoornis).
  • Mensen die geen zelftest kunnen doen, ook niet met hulp van anderen
  • Mensen die een herstelbewijs nodig hebben. 

Heb je een negatieve testuitslag nodig voor je reis, dan kun je een afspraak maken bij een commerciële testaanbieder. De GGD is niet aansprakelijk als je een negatieve testuitslag gebruikt om op reis te gaan. 

In onze regio zijn momenteel twee testlocaties. Onze testlocaties zijn te voet, per fiets of auto te bezoeken.

Kinderen

Kinderen worden bij de teststraten getest met een PCR-test. Met een wattenstaafje wordt er wat slijm uit de keel- en neusholte weggenomen. Bij kinderen tot en met 12 jaar is de neusafname minder diep dan gebruikelijk bij volwassenen. Deze minder diepe afnametechniek is niet pijnlijk en minder belastend voor kinderen dan de diepe afname zoals bij volwassenen.

Bij het testen van kinderen wordt uitgebreid de tijd genomen. We proberen de kinderen zo veel mogelijk op hun gemak te stellen. Lukt het niet of wil het kindje echt niet, dan wordt er geen test afgenomen. In uitzonderingsgevallen wordt alleen in de mond getest, de testuitslag is dan echter minder betrouwbaar. Kinderen worden nooit gedwongen tot een testafname. Over het algemeen verloopt het testen van kinderen zonder problemen en hebben kinderen er weinig last van. Na het testen ontvangen kinderen een dapperheidsdiploma.

Bij kinderen jonger dan 3 maanden verwijzen we bij klachten die op corona zouden kunnen wijzen, naar de huisarts voor een testafname. 

DigiD

Als je kind getest wordt op corona kun je sneller de uitslag zien via www.coronatest.nl, als je kind een DigiD heeft. Vraag dus alvast een DigiD aan voor je kind.  Dan heb je die alvast wanneer je voor je kind een testafspraak wilt maken. Kinderen vanaf 14 jaar vragen zelf hun DigiD aan.

Meer informatie

Doven en slechthorenden

Doven en slechthorenden kunnen bij het maken van een testafspraak de afsprakenlijn 0800-1202 ook bereiken met de KPN Teletolk. Klik hiervoor op de groene knop 'Bel met Teletolk' op de pagina van Rijksoverheid.nl.

Heb je een positieve zelftest? Dan hoef je geen bevestigingstest meer te doen bij de GGD. Ga direct in isolatie en kijk op www.mijnvraagovercorona.nl om te zien wat je in jouw situatie moet doen.

Uitslag coronatest GGD

Als je bent getest op corona bij de GGD krijg je zo snel mogelijk de uitslag. Meestal krijg je de uitslag binnen 24 tot 48 uur. De uitslag van de test krijg je telefonisch of online.

  • Telefonische uitslag: Heb je laten weten dat je de uitslag van de test telefonisch wilt ontvangen? Of heb je geen DigiD? Dan belt de GGD je zo snel mogelijk met de uitslag. Zelf bellen is niet nodig.
  • Online uitslag: Heb je de testafspraak online gemaakt? Of maakte je de afspraak telefonisch, maar gaf je aan dat je de uitslag online wilt krijgen? Dan krijg je een e-mail zodra de uitslag klaarstaat op coronatest.nl Let op: deze e-mail komt soms in de spamfolder van jouw mailbox terecht.

Meer informatie over jouw uitslag

De kosten voor de test worden gedekt door de werkgever en de overheid. Je hoeft daar dus niet zelf voor te betalen.

De kosten van een test die wordt uitgevoerd door de GGD (het afnemen van de test, laboratoriumverwerking en uitslag doorgeven aan de arts) worden betaald door de overheid. De kosten voor de bedrijfsarts zijn voor de werkgever.

Animatie van man met schild en zwaar en infectieziekte