Centrum Seksueel Geweld start campagne met Limburgse cover

16 mei 2024

Het Centrum Seksueel Geweld Limburg zet een belangrijke stap in de strijd tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag met de lancering van de regionale publiekscampagne ‘Es het dich euverkump’. Deze week lanceerden we in samenwerking met zangeres Brigitte Heitzer de Limburgse cover van het nummer “Till it happens to you”, oorspronkelijk uitgevoerd door Lady Gaga. De campagne richt zich op het vergroten van bewustwording over seksueel geweld en het belang van steun voor slachtoffers.

Terwijl de aantallen stijgen, durft nog maar een klein deel van de slachtoffers hierover te praten. Een nog kleiner percentage komt bij het Centrum Seksueel Geweld in beeld. Slachtoffers worden in de greep gehouden door onder andere gevoelens van schuld, schaamte en angst.

Uit recent onderzoek onder 10.000 Limburgse jongeren blijkt dat 1 op de 5 meiden onder de 25 jaar ooit gedwongen is om seksuele dingen te doen die zij niet wilde. Bij jongens ligt dit aantal aanzienlijk lager, omdat zij een hogere drempel ervaren om professionele hulp te zoeken. Dit heeft onder andere te maken met de manier waarop we als samenleving naar mannen kijken en het beeld van een vrouwelijk slachtoffer dat vaak wordt geschetst. Met deze campagne willen we hier verandering in brengen.

Het nummer, vertolkt in het Limburgse dialect, en bijbehorende videoclip schetsen de realiteit dat seksueel geweld iedereen kan overkomen. Voor veel mensen is seksueel grensoverschrijdend gedrag ver weg en worden kleine voorvallen vaak niet als ernstig genoeg gezien. Door de aangrijpende boodschap van het nummer te combineren met de lokale cultuur en taal, brengen we het onderwerp dichterbij de Limburgse gemeenschap. Een boodschap van empathie, steun en solidariteit aan iedereen die te maken heeft gehad met seksueel misbruik. Brigitte Heitzer is dankbaar dat zij een bijdrage mag leveren: ‘Ik ben dankbaar dat ik een rol mag spelen in deze campagne en hoop dat het gemakkelijker wordt om hulp te vragen, verhalen te delen en elkaar te steunen. Weet dat je altijd ergens terecht kan.’

60% van de meldingen bij het Centrum Seksueel Geweld Limburg betreft slachtoffers waarbij het seksueel geweld langer dan een week tot zelfs jaren geleden heeft plaatsgevonden. Hieruit blijkt dat seksueel geweld een grote impact heeft op het leven van een slachtoffer en zonder de juiste, professionele, hulp en steun uit de omgeving dit kan leiden tot fysieke en/of mentale klachten.

‘Het is van cruciaal belang dat we allemaal erkennen dat seksueel grensoverschrijdend gedrag geen plaats heeft in onze samenleving en dat we ons inzetten voor het ondersteunen van slachtoffers en het voorkomen van toekomstige gevallen’, zegt Vivian Smeets, regiocoördinator van het Centrum Seksueel Geweld Limburg. "Met deze campagne willen we het taboe doorbreken, het gesprek openen en een cultuur van respect, begrip en ondersteuning bevorderen."

De videoclip wordt verspreid via sociale media, lokale radiozenders en andere digitale kanalen om een zo breed mogelijk publiek te bereiken. De campagne is in samenwerking met partners gemaakt, waaronder Fonds Slachtofferhulp Nederland.

Heb jij een nare seksuele ervaring meegemaakt en heb je hulp nodig of vermoed je seksueel misbruik? Bel dan naar 0800-0188 of chat met het Centrum Seksueel Geweld op www.chatmetcsg.nl.

Over Centrum Seksueel Geweld Limburg

Slachtoffers van een nare (online) seksuele ervaring kunnen bij het Centrum Seksueel Geweld (CSG) Limburg terecht voor medische, forensische en/of psychologische hulp. CSG Limburg is een samenwerking tussen het Maastricht UMC+, XONAR, GGD Zuid Limburg, GGD Limburg-Noord, Politie eenheid Limburg, Slachtofferhulp Nederland en de Limburgse gemeenten.