GGD zet in op Limburg4Zero

15 februari 2022

Naar 0 nieuwe hiv-infecties in Limburg

1 December is Wereld Aids Dag. Aids wordt veroorzaakt wordt door hiv. De Centra voor Seksuele Gezondheid van de GGD-en in Limburg vragen vandaag aandacht voor hiv. Nederland kan het eerste land ter wereld worden met 0 nieuwe hiv-infecties. Maar we zijn er nog niet. Er komen elk jaar nog nieuwe hiv infecties bij, ook in Limburg. Testen is belangrijk om hiv-infecties vroeg op te sporen en te behandelen; zo kun je in goede gezondheid leven met hiv. Met Limburg4Zero zetten de GGD-en in op nul nieuwe hiv-infecties.  

Belang van hiv preventie

Er komen elk jaar nog nieuwe hiv-infecties bij, ook in Limburg. Soms worden infecties niet of pas heel laat opgemerkt. In Limburg zijn naar schatting tussen de 40 tot 130 mensen die niet op de hoogte zijn van hun hiv-infectie. Met tijdig testen en behandelen kun je in goede gezondheid leven met hiv. Nederland kan het eerste land ter wereld worden met 0 nieuwe hiv-infecties.  

De Limburgse aanpak in Limburg4zero 

Op basis van gedegen onderzoek hebben de Centra Seksuele Gezondheid van de Limburgse GGD’ en samen met partners in de regio een integrale maatwerk-aanpak gerealiseerd: “Limburg4zero” , met als doel nul nieuwe hiv-infecties! De GGD biedt Limburgers die risico (hebben ge)lopen op hiv, gratis testen op hiv en soa, PrEP, informatie en een (digitaal) gesprek indien daar behoefte aan is. Cliënten van de GGD ervaren het Centrum Seksuele Gezondheid als een vertrouwde plek waar ze open over hun seksuele gezondheid kunnen praten.  Uniek voor onze regio is de nauwe samenwerking tussen praktijk en onderzoek. Onze zorg wordt ontwikkeld, geëvalueerd en continu verbeterd met onderzoek voor een duurzaam en kwalitatief hoog zorgaanbod.  

Thuistest

Limburg4zero is een totaal pakket van preventie en zorg. Het bevat bijvoorbeeld testen die je zelf thuis kan afnemen in je eigen tijd en je eigen omgeving, met een handig instructiefilmpje (www.limburg4zero.nl), en opstuurt naar het lab. Hiermee hoopt de GGD testen breed toegankelijk te maken, als eerste voor mannen die seks hebben met mannen. Dus ook voor hetero- of bi mannen die af en toe wel eens seks hebben met een man. Regelmatig testen zorgt ervoor dat je op tijd behandeld kunt worden en daarmee je eigen gezondheid en die van anderen beschermt.  

PrEP en gesprek met een professional

Ook biedt de GGD de mogelijkheid om (digitaal) in gesprek te gaan over seksuele gezondheid met haar zorgprofessionals, bijvoorbeeld over PrEP of drugsgebruik (control@chems). PrEP is een pil die een hiv-infectie kan voorkomen. De pil is bedoeld voor mensen die hiv-negatief zijn en een groter risico lopen op een hiv-infectie. 

Meer informatie

Seksuele Gezondheid GGD Limburg-Noord