Limburgse jongeren zijn positief over hun seksleven

23 februari 2024

GGD Limburg-Noord en GGD Zuid Limburg presenteren nieuwe inzichten in de ervaringen van Limburgse jongeren (onder de 25 jaar) op het gebied van liefde, relaties, seks en alles wat hiermee te maken heeft. Uit onderzoek blijkt dat Limburgse jongeren hun seksleven positief beoordelen. 

Anticonceptie

De meeste Limburgse jongeren genieten erg van seksIn zuid* geven jongens hun seksleven gemiddeld een 7,1, meiden beoordelen hun seksleven met een 7,2. In noord geven jongens hun seksleven een 6,8 en meiden beoordelen hun seksleven met een 7,0. Van de seksueel actieve meiden in zuid gebruikt 81% anticonceptie. In noord geldt dit voor 83% van de seksueel actieve meiden. Van de jongeren in zuid heeft 2,4% ooit een onbedoelde zwangerschap meegemaakt tegenover 0,8% van de jongeren in noord. Bij vragen over anticonceptie of een keuzehulpgesprek over een onbedoelde zwangerschap kunnen jongeren terecht bij het Expertisecentrum Seksuele Gezondheid Limburg van de Limburgse GGD’s.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

In zuid geeft 22% de meiden en 6% van de jongens aan ooit gedwongen te zijn om seksuele dingen te doen die men niet wilde. Dit geldt ook voor 20% van de meiden en 5% van de jongens in noord. Daarnaast blijkt dat 20% van de meiden en 12% van de jongens in zuid in de afgelopen zes maanden ongewenst naaktbeelden van iemand heeft ontvangen. In noord gaat het om 17% van de meiden en 11% van de jongens. Voor professionele hulp na een nare seksuele ervaring, online of offline, kan contact worden opgenomen met het Centrum Seksueel Geweld Limburg

Seksuele voorlichting

Jongeren in zuid beoordelen de seksuele vorming die zij krijgen of hebben gehad gemiddeld met een 5,5 (jongens geven een 5,7 en meiden een 5,2). In noord beoordelen meiden de seksuele voorlichting ook lager (met een 4,9) dan jongens (een 6,0). Er is dus nog verbetering mogelijk bij het aanbieden van seksuele voorlichting. GGD Zuid Limburg en GGD Limburg-Noord geven trainingen en advies aan professionals over hoe het thema relaties en seksualiteit met kinderen en jongeren kan worden besproken.

Benieuwd naar de rest van de resultaten?

Voor meer informatie kun je ook de volledige samenvatting van ‘Seks onder je 25e 2023 Limburg’ downloaden. Klik daarvoor op onderstaande button.

Download hier de samenvatting 'Seks onder je 25e 2023 Limburg'