Stoptober: ga jij de uitdaging aan? Stop met roken in oktober

19 september 2023

Voor het tiende jaar op rij roepen we rokers in Nederland op om vanaf 1 oktober gedurende 28 dagen te stoppen met roken.  Dit jaar wordt de 500.000-ste stopper verwacht. Doe jij ook mee?

Stoppen met roken kan lastig zijn. Toch weten we uit ervaring dat het kan. Zelfs als je heel veel rookt of al heel lang rookt. Maar liefst 80% van de rokers wil graag stoppen, maar weet vaak niet wanneer het beste moment is. Door een landelijk stopmoment in te lassen, staan stoppers er niet alleen voor. Een periode van 28 dagen is overzichtelijk en maakt het aantrekkelijk voor rokers om mee te doen. En wist je dat na 28 dagen de kans groter is gestopt te blijven?

Waarom 28 dagen?

Uit onderzoek blijkt dat 28 dagen net lang genoeg is om te ervaren wat de positieve effecten zijn van stoppen met roken. De meeste ontwenningsverschijnselen zijn dan achter de rug.

Daarbij is de uitdaging goed te overzien en wacht je een mooie beloning als je het volhoudt. Lukt het je om 28 dagen niet te roken, dan heb je maar liefst vijf keer meer kans om het blijvend vol te houden. Van alle mensen die eerder meededen met Stoptober heeft ongeveer twee-derde van alle deelnemers het volgehouden. De kans is dus groot dat het lukt.

Met z’n allen

Wil je meedoen aan Stoptober, dan kun je je kosteloos opgeven via de website www.stoptober.nl.

De Stoptober-app is makkelijk en gratis op de telefoon te downloaden. In de Stoptober-app ontvangen deelnemers dagelijks tips om vol te houden en kunnen ze bijhouden hoe lang ze al zijn gestopt. Ook zie je wat stoppen doet voor je gezondheid en wat het oplevert aan geld. Ook kunnen deelnemers via Facebook, Twitter, Instagram met elkaar in contact komen en ervaringen uitwisselen.

Samenwerking

Stoptober is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting, het Longfonds, het Trimbos-instituut en GGD GHOR Nederland en de lokale GGD’en waaronder GGD Limburg-Noord.