Na de ontdekking van een onbedoelde zwangerschap sta je voor een belangrijke en vaak moeilijke keuze. Het keuzeproces en de periode die er op volgt kunnen gepaard gaan met intense emoties en vragen. Het aangaan van een nieuwe relatie kan je perspectief op zelf opvoeden, pleegzorg en/of adoptie veranderen. Soms ontstaat er zelfs een kinderwens na een abortus. Als deze gevoelens je verdrietig, verward of somber maken, is het cruciaal om daarover met iemand te te kunnen praten, zonder angst voor veroordeling. Bijvoorbeeld met een familielid, vriend(in) of de huisarts.

In Nederland zijn verschillende vormen van hulp na abortus beschikbaar. Je kunt online hulp krijgen of persoonlijk contact opnemen met een lokale hulpverlener, zoals een sociaal verpleegkundige bij de GGD. Deze hulp is bedoeld voor vrouwen die een abortus hebben ondergaan, ongeacht hoe lang geleden, en voor mannen die betrokken waren bij de beslissing. De gesprekken kunnen individueel of samen met je partner worden gevoerd, in persoon of via (video)bellen, en nemen meestal 5 à 6 sessies in beslag. Het is normaal om na een abortus gevoelens van verlies, verdriet, boosheid of opluchting te ervaren, en deze hulp kan ondersteuning bieden bij het verwerken van deze emoties.

088 - 119 12 07 (keuze 4)

Je kunt ons bellen tussen 08:30 - 11:00 uur op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag; en tussen 15:00 - 16:00 uur op maandag en donderdag.

[email protected]

Onze e-mail lezen we iedere dag!

Ernstige klachten

Heb je last van zwaardere klachten, zoals een depressie of angststoornis, dan is deze kortdurende hulp na abortus niet geschikt. In dat geval wordt geadviseerd contact op te nemen met je huisarts en/of behandelaar voor passende begeleiding bij deze klachten.