Tips om je kind voor te bereiden op een vaccinatie

Op deze pagina geven we jou graag wat tips hoe jij je kind het beste kunt voorbereiden op een vaccinatie. 

Jij kent je kind het beste en kunt dus ook goed inschatten wat een geschikt moment is om te vertellen dat je kind een prik gaat krijgen. Meestal hoeft dit niet heel lang van tevoren. Maar wacht ook niet tot het allerlaatste moment.

Vertel je kind op een neutrale wijze wat er gaat gebeuren. Wees eerlijk en zeg nooit dat het geen pijn doet. Dan valt het namelijk tegen op het moment dat het wél pijn blijkt te doen. Vertel eerlijk dat het voor iedereen anders is hoe de prik voelt. Wat je kunt zeggen: “Sommige kinderen voelen een drukkend gevoel, anderen zeggen dat ze niets voelen. En ik ben benieuwd hoe het bij jou voelt.”

Ter voorbereiding kun je je kind ook dit leuke en informatieve filmpje over vaccineren laten zien.

N.B. Wanneer je vermoedt dat je kind hevige angst heeft voor de prik en daardoor moeilijk te vaccineren zal zijn, is het verstandig dat je dit meldt bij binnenkomst. Is je kind erg angstig dan kunnen wij je kind ook vaccineren in een aparte en rustigere ruimte waar we alle tijd nemen. 

Afleiding kan helpen. Leg uit dat het helpt als je kind net vóór en tijdens de prik ergens anders naar kijkt dan de naald en de arm. Vraag je kind om tijdens het prikken de tenen te bewegen of bedenk vooraf samen met je kind iets wat kan helpen als afleiding.

  • Zorg dat je kind een T-shirt  met korte mouwen aan heeft
  • Om te zorgen voor een positieve prikervaring kunnen we in een aparte en rustige ruimte gebruik maken van de “Buzzy”. 
  • Je aanwezigheid tijdens de vaccinatie is belangrijk. Wanneer jij rust en vertrouwen uitstraalt, zal dit een positieve invloed hebben op je kind.
  • Spanning mag er zijn. Als je merkt dat je kind bang is, benoem dan wat je ziet. Bijvoorbeeld: “ik weet dat je het spannend vindt, dat mag” of “het is zo voorbij”. Het erkennen en benoemen van zijn/haar emoties zorgt voor opluchting. Blijf zelf kalm en ga niet mee in de boosheid of verdriet van je kind. Jij hebt de regie.

Vraag achteraf hoe je kind het vond gaan. Geef je kind een compliment en laat weten dat je trots bent. En laat je kind ook zichzelf een compliment geven. Deze positieve zelfspraak verlaagt de prikangst voor een volgende keer.