Meningokokken vaccinatie

De MenACWY-vaccinatie beschermt tegen de meningokokkenziekte. Vanwege de toename van besmettingen door deze ziekte krijgen jongeren sinds 2019 deze vaccinatie aangeboden. Deze beschermt jou tegen ernstige gezondheidsklachten die de meningokokkenziekte kan veroorzaken, zoals bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking. Je komt in aanmerking voor de MenACWY-vaccinatie in het jaar dat je veertien jaar wordt.

Vaccinatieronde 2024

Van maandag 7 tot en met 11 oktober (week 41) vaccineren wij tegen meningokokken. Is jouw kind geboren in 2010 of heeft je kind deze vaccinatie eerder gemist? Dan ontvang je een uitnodiging.  Meer informatie staat in de uitnodiging die je in week 38 ontvangt.

Heeft je kind bericht van het RIVM gekregen dat er vaccinaties gemist zijn dan is het mogelijk om deze aankomende vaccinatieronde in te halen.  

Wij verzoeken je om op deze datum en dit tijdstip uit de uitnodiging te komen. Ben je echt verhinderd? Bel ons dan! We zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 – 17.00 uur 088 - 119 15 55. 

Het Rijksvaccinatieprogramma beschermt alle kinderen in Nederland tegen twaalf ziekten. Vroeger werden veel kinderen ernstig ziek door deze ziekten. Dankzij de vaccinaties komen deze ziekten in Nederland bijna niet meer voor.

Bekijk hier het vaccinatieschema waar kinderen in Nederland recht op hebben.

Ik ben de uitnodiging en/of de oproepkaart kwijt, mag ik toch komen?  
Ben je je uitnodiging en/of oproepkaart kwijt, neem dan een geldig legitimatiebewijs mee.  

Ik ben mijn vaccinatiebewijs kwijt 
Ben je je vaccinatiebewijs kwijt, dan kunnen de medewerkers op de vaccinatielocatie een tijdelijk vaccinatiebewijs voor je uitschrijven.   

Mijn broertje of zusje heeft ook een uitnodiging gekregen. Mogen wij tegelijkertijd komen?  
Heeft jouw broer of zus ook een uitnodiging gekregen voor de meningokokkenvaccinatie of voor de HPV-vaccinatie en willen jullie samen naar de afspraak komen? Neem dan telefonisch contact op via 088 - 119 15 55.   

Hoe kan ik doorgeven als ik niet wil dat mijn kind gevaccineerd wordt?  
Indien je bezwaar hebt tegen de vaccinatie kun je dat doorgeven via [email protected]. Bespreek dit met elkaar (ouders/gezaghebbende en kind). Op het RIVM lees je wie er toestemming dient te geven voor de vaccinatie.    

Mocht je in de toekomst geen uitnodiging meer willen ontvangen, geeft dit dan door aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM): 
Regiokantoor RIVM-DVP Zuid  
Postbus 4151  
5604 ED Eindhoven  
T 088 - 678 89 40  
E [email protected]   

Mijn kind is erg angstig en wil graag op een rustige plek gevaccineerd worden 
Op onze locaties kun je, als je erg angstig bent, in een aparte ruimte rustiger gevaccineerd worden. Onze medewerkers nemen de tijd voor je. Wil je je voorbereiden op de vaccinatie? Lees hierover op www.ggdlimburgnoord.nl/tips-om-je-kind-voor-te-bereiden-op-een-vaccinatie. Geef op onze vaccinatielocatie bij de medewerker aan de deur aan dat je kind angstig is.   

Waarom krijg ik een uitnodiging terwijl ik de prik al heb gehad?  
Mogelijk staat jouw vaccinatie nog niet goed geregistreerd bij het RIVM. Heb je de prik al eens gehaald? Laat dit ons dan weten via [email protected] of 088 - 119 15 55.  Heb je geen toestemming gegeven voor de gegevensuitwisseling met het RIVM, dan ontvang je een herinneringsoproep.