Hiv, Prep, Pep

Heb je seks en kans op hiv? Misschien kun je PrEP gebruiken. De pillen beschermen je tegen hiv. Heb jij risico gelopen op een hiv-infectie? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

PrEP is een pil die een hiv-infectie kan voorkomen. De pil is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken. Bijvoorbeeld mannen die seks hebben met mannen (MSM) of transgenders die in de afgelopen zes maanden onbeschermde, anale seks hadden. PrEP biedt een goede kans om hiv te stoppen. Een risico op andere soa blijft bestaan. Het is belangrijk om condooms te gebruiken en regelmatig op soa te laten testen.

Geïnteresseerd in PrEP?
Neem dan contact met ons op. De GGD-arts of verpleegkundige beoordeelt vervolgens je risico en of je in aanmerking komt via de landelijke regeling.

De totale vraag naar PrEP is groter dan het beperkt aantal plekken die beschikbaar worden gesteld via de landelijke regeling. Onze GGD vindt echter dat PrEP voor iedereen in Limburg toegankelijk moet zijn.

Kun je niet bij de GGD terecht voor PrEP-zorg? Neem dan contact op met je huisarts of de Stadspoli in Maastricht. Ook zij kunnen een rol spelen in het aanbieden van PrEP-zorg.

Veelgestelde vragen over PrEP
Informatie voor geïnteresseerden (soaaids.nl)
Informatie voor professionals (soaaids.nl)

PEP is medicatie tegen hiv nádat je risico hebt gelopen op een hiv-infectie. De PEP-kuur achteraf kan voorkomen dat je hiv-positief wordt.

PEP bestaat uit een behandeling met hiv-remmers van vier weken. Het is belangrijk dat je snel begint: binnen 72 uur nadat je onveilige seks hebt gehad.

Denk je dat je in aanmerking komt voor PEP? Neem snel telefonisch contact met ons op. Buiten kantoortijden en in het weekend kunt je terecht bij de spoedeisende hulp van het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Ben je een man, die (ook) wel eens seks heeft met mannen? Woon je in de provincie Limburg? Dan kun je een gratis thuistestkit aanvragen! Hiermee check je jezelf op infecties die je kunt oplopen via seks.

Ga naar: www.limburg4zero.nl