Onbedoeld zwanger

Ben je ongepland, onverwacht of onbedoeld zwanger? En zit je met vragen, zorgen of twijfels over je zwangerschap? Dan kun je hierover in gesprek met een keuzehulpverlener van onze GGD. Die kan je helpen uit te vinden welke keuzes je hebt. Aan deze keuzehulp zijn geen kosten verbonden.

Keuzehulpverlener helpt je verder

Als je zwangerschap niet gepland is, staat de wereld op zijn kop. In korte tijd moet je besluiten over het wel of niet voortzetten van de zwangerschap. Om tot een besluit te komen is het belangrijk dat je weet welke opties er zijn. Bij de keuzehulpverlener van GGD Limburg-Noord ben je dan op de juiste plek. De hulpverlener helpt je met het vinden van een keuze die bij jou past en waarmee je verder kunt. Dit kan tijdens een persoonlijk gesprek, maar ook via (video)bellen, Whatsap of door te chatten.

088 - 119 12 07

Je kunt ons bellen tussen 08:30 - 11:00 uur op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag; en tussen 15:00 - 16:00 uur op maandag en donderdag.

[email protected]

Onze e-mail lezen we iedere dag!

Voor iedereen: jong, oud, man, vrouw, etcetera. Als je ongepland zwanger bent, kun je je heel onzeker voelen over het nemen van deze beslissing.

Je relatie, ouders, vrienden of andere mensen om je heen, kunnen je hierbij ondersteunen. Soms is dat niet voldoende, of leidt het alleen maar tot meer verwarring. Dan kan het helpen om in gesprek te gaan met een keuzehulpverlener.

De hulpverlener helpt je om je keuzes in kaart te brengen. Gespecialiseerde GGD-verpleegkundigen van de afdeling Seksuele Gezondheid voeren deze gesprekken uit.

Je kunt met ons in contact komen door te mailen of te bellen. Je kunt ook door een huisarts of andere organisatie worden doorverwezen naar onze GGD. Aan de keuzehulp zijn geen kosten verbonden.

In een keuzehulpgesprek krijg je informatie over de mogelijkheden en wordt je geholpen om de keuzes te verkennen die jij hebt. Door vragen te stellen en opdrachten met je te doen, kom je erachter welke keuze het beste bij jou past.

Onze GGD biedt keuzehulp met als uitgangspunt dat de moeder uiteindelijk beslist. Natuurlijk kan de (ex)partner/verwekker hierbij betrokken worden. Maar de moeder beslist. De GGD verwijst, indien nodig, door naar samenwerkingspartners, zoals maatschappelijk werk.

Er zijn vier opties. Klik op de optie voor meer informatie.

  • Zelf opvoeden: Je kunt de zwangerschap doorzetten en je kind zelf opvoeden.
  • Pleegzorg: Je kunt de zwangerschap doorzetten en je kind na de geboorte laten opgroeien in een pleeggezin. Je hebt nog wel contact met je kind, maar hij of zij woont bij een pleeggezin.
  • Afstand ter adoptie: Je kunt de zwangerschap doorzetten en je kind na de geboorte afstaan in een adoptiegezin. De adoptieouders worden dan de wettelijke ouders van het kind. Je kunt met de adoptieouders afspreken of zij je op de hoogte houden van zijn of haar ontwikkeling.
  • Abortus: Je kunt de zwangerschap beĆ«indigen. Dat noem je een abortus. Er zijn verschillende manieren om een zwangerschap te stoppen. Deze zijn afhankelijk van hoe lang je zwanger bent

Meer informatie:  ga naar: infopuntonbedoeldzwanger.nl

GGD Limburg-Noord werkt nauw samen met het Landelijk Informatiepunt Onbedoelde Zwangerschappen. Op de website van het Landelijk Informatiepunt (klik hier om deze te bezoeken) staat actuele informatie over onbedoelde zwangerschap, de verschillende keuzeopties en hulp bij onbedoelde zwangerschap te vinden. Je kan met vragen ook bellen of chatten met het Landelijk Informatiepunt.

Wij zijn aangesloten bij het landelijke netwerk keuzehulp bij onbedoelde zwangerschap. Dit netwerk zorgt er samen voor dat keuzehulp en psychosociale hulp na abortus voor iedereen, overal in Nederland snel en gratis beschikbaar is. Medewerkers hebben een speciale opleiding gevolgd tot keuzehulpverlener en staan geregistreerd in het beroepsregister keuzehulp en psychosociale hulp na abortus van Fiom.

zwangersschaptest