GGD
Nieuws
Geplaatst op: 14-05-2020 om 12:31 uur
Laatst gewijzigd op: 27-05-2020 om 15:49 uur

Tuberculosebestrijding tijdens COVID-19

14 mei 2020

Wij zijn genoodzaakt maatregelen te nemen in verband met het coronavirus, om verspreiding te voorkomen. Tegelijkertijd is tuberculose een aandoening die ook tot aanzienlijke ziekte en verspreiding kan leiden. Hierdoor zijn sommige taken tijdelijk gestaakt, maar gaat ander onderzoek en behandeling door om onnodige ziekte en verspreiding te voorkomen. Onderstaande informatie geldt voorlopig.

Wat gaat door?

  • Alle onderzoeken op tuberculose en tuberculose-infecties. Denk hierbij aan verwijzingen, contactonderzoeken rond mensen met besmettelijke tuberculose of onderzoeken bij mensen met een grotere kans op tuberculose.
  • Behandeling van tuberculose en tuberculose infecties.
  • Eerste screeningen op tuberculose bij recent aangekomen migranten en asielzoekers uit landen waar tuberculose veel voorkomt.

Wat vragen we?
Hebt u klachten als neusverkoudheid, keelpijn, hoesten en koorts of heeft u een huisgenoot met koorts? Neem contact met ons op via 088-1191716 tussen 08.30 – 12.30 uur, zodat we maatregelen kunnen nemen bij een noodzakelijke afspraak op korte termijn. Bij afspraken waarbij geen sprake is van spoed kan ervoor gekozen worden de afspraak uit te stellen. Twijfelt u over uw afspraak? Neem ook dan contact op.

Wat doen we om verspreiding van COVID-19 te voorkomen?
We ontsmetten voorwerpen als deurklinken regelmatig, we vragen iedereen om de handen te wassen en we zorgen ervoor dat genoeg ruimte is in de wachtkamer of voldoende afstand te nemen van anderen.

Herstart van taken
De vaccinatie van kinderen die in aanmerking komen voor het BCG-vaccin wordt hervat per 1 juni 2020. Indien van toepassing ontvangt uw kind hiervoor een uitnodiging.

Andere taken zoals vervolgcontroles voor migranten en asielzoekers, worden later hervat.

Screening nieuwe ziekenhuismedewerkers
Onderzoek op tuberculose bij nieuwe medewerkers van ziekenhuizen, die hiervoor in aanmerking komen, is mogelijk. We vragen mensen contact met ons op te nemen om een afspraak in te plannen.

Informatie
Neem bij vragen altijd contact met ons op via mail tbc@vrln.nl of telefonisch tussen 08.30 – 12.30 uur 088 – 119 17 16.

 

Informatiepagina: Een tuberculose onderzoek