GGD
Nieuws
Geplaatst op: 11-10-2021 om 15:42 uur
Laatst gewijzigd op: 11-10-2021 om 15:51 uur

Gezondheidsonderzoek

11 oktober 2021
Jij wordt samen met jouw kind verwacht op een van onze GGD-Locaties (JGZ). De doktersassistente begint het onderzoek met een gesprekje. Ze stelt vragen over bijvoorbeeld vriendjes/vriendinnetjes, wat jouw kind net in de klas gedaan heeft en wat het leuk vindt. Dit gesprekje is bedoeld om jouw kind op z’n gemak te stellen.

Na het gesprek volgt een onderzoek. De doktersassistente kijkt hierbij naar:
- De ontwikkeling van de motoriek (bijvoorbeeld het natekenen van figuren of op een been staan).
- Het zien van jouw kind in de verte (op een kaart grote en kleine figuren op afstand lezen).
- De lengte en het gewicht van jouw kind.
Jouw kind hoeft voor dit onderzoek alleen de schoenen uit te doen. We richten ons op wat goed gaat en kijken ook naar wat beter kan. 

Samen met jou worden de ingevulde vragenlijsten doorgenomen. De onderwerpen uit de vragenlijst worden niet uitgebreid behandeld. Jouw vragen kunnen wel aanleiding zijn voor een vervolgcontact bij een jeugdverpleegkundige, jeugdarts of logopedist. 

Als uit de vragenlijst blijkt dat er vragen, zorgen, problemen of klachten zijn over het gehoor, de spraaktaalontwikkeling, de (leer)ontwikkeling of het gedrag van jouw kind, zal de doktersassistente ook het gehoor testen. Jouw kind krijgt dan een koptelefoon op waardoor het zachte piepjes te horen krijgt. De doktersassistente neemt de door jou ingevulde vragenlijsten door. Zij zal de onderwerpen uit de vragenlijsten tijdens het onderzoek niet uitgebreid bespreken . Jouw antwoorden of vragen kunnen wel aanleiding zijn voor een vervolgcontact bij de jeugdverpleegkundige, de jeugdarts of de logopedist.