Kinkhoest

Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen. Het wordt veroorzaakt door een bacterie. Als je zwanger bent kun je gratis een vaccinatie tegen kinkhoest halen bij onze GGD. Deze vaccinatie tegen kinkhoest noemen we ook wel de 22 wekenprik. Deze prik beschermt je kindje vanaf de geboorte tegen kinkhoest.

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken. Ze noemen het ook wel de “100dagenhoest”, omdat de hoestbuien maanden kunnen doorgaan.

Gevaarlijk voor baby’s

Voor baby’s is kinkhoest erg gevaarlijk. Ze kunnen longontsteking, ademnood of hersenschade krijgen door te weinig zuurstof. Jaarlijks worden er ongeveer 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Het komt soms zelfs voor dat een baby eraan overlijdt. 

22-wekenprik

In Nederland krijgen zwangeren daarom een gratis kinkhoesvaccinatie aangeboden. Ook wel de 22-wekenprik genoemd. Na de vaccinatie maak je antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar je ongeboren baby. Je baby heeft dan voldoende antistoffen voor de eerste maanden van zijn leven. Totdat hij zelf een vaccinatie krijgt. De prik beschermd niet alleen je baby, maar ook jezelf. Zo kun jij geen kinkhoest krijgen en ook anderen niet besmetten.

Veiligheid

De vaccinatie is veilig voor jou en je baby. Daar is veel onderzoek naar gedaan. In andere landen krijgen vrouwen deze vaccinatie al veel langer. Bijvoorbeeld in Engeland, België, Spanje en de VS.

Veelgestelde vragen en antwoorden

De prik wordt aangeboden aan vrouwen in de regio Noord- of Midden-Limburg die 22 weken of langer zwanger zijn. Maak nadat je de 20-weken echo hebt gehad een afspraak op een van onze locaties: