Kinkhoestvaccinatie voor zwangere

Kinkhoest is voor baby’s een ernstige ziekte. Je kunt jouw baby tegen kinkhoest beschermen door jezelf te laten vaccineren tijdens de zwangerschap. Dat kan met de 22-wekenprik vanaf de 22e week tot aan de bevalling. De prik zit in het Rijksvaccinatieprogramma en wordt daarom gratis door onze GGD (afdeling Jeugdgezondheidszorg) aangeboden.

Je komt, als zwangere vrouw, in aanmerking voor de 22-wekenprik als je de 20-weken echo hebt gehad en woonachtig bent in Nederland. Hoe je een afspraak maakt, lees je hier:

  • Ga naar het Ouderportaal en log in met jouw DigiD;
  • klik bij 'Mijn Dossier(s)' op 'Aanmelden afspraak'. Kies daarna voor 'Aanmeldformulier 22 wekenprik invullen';
  • vul jouw gegevens in en klik op 'Aanmelden en afspraak maken'.

Je dossier is nu aangemaakt en je kunt nu een afspraak maken voor je 22-wekenprik:

  • Selecteer de soort afspraak '22 weken prik', '22 weken prik en mogelijk de griepprik' ;
  • kies een locatie, datum en tijd die passend is voor jou;
  • klik op 'afspraak controleren';
  • controleer je afspraakgegevens en bevestig je afspraak.

Jouw afspraak is succesvol ingepland en we zien je dan!

Alleen de griepprik

Wil je alleen een afspraak maken voor de griepprik? Deze is alleen beschikbaar tussen 15 oktober en 1 maart. 

  • Selecteer de soort afspraak 'Griepprik';
  • kies een locatie, datum en tijd die passend is voor jou;
  • klik op 'afspraak controleren';
  • controleer je afspraakgegevens en bevestig je afspraak.

Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken. Ze noemen het ook wel de ‘100dagenhoest’, omdat de hoestbuien maanden kunnen doorgaan.

Voor jouw baby is kinkhoest erg gevaarlijk. Ze kunnen longontsteking, ademnood of hersenschade krijgen door te weinig zuurstof. Jaarlijks worden er ongeveer 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Het komt zelfs voor dat een baby eraan overlijdt. 

Je kunt jezelf tijdens je zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest. Deze prik zorgt ervoor dat jouw baby meteen vanaf de geboorte beschermd is. Je kunt de prik halen vanaf de 22e week in de zwangerschap.

Na de vaccinatie maak je antistoffen aan. Die gaan via de placenta naar je ongeboren baby. Je baby heeft dan voldoende antistoffen voor de eerste maanden van zijn leven. Totdat hij zelf een vaccinatie krijgt. De prik beschermt niet alleen je baby, maar ook jezelf. Zo kun jij geen kinkhoest krijgen en ook anderen niet besmetten.

De vaccinatie is veilig voor jou en je baby. Daar is veel onderzoek naar gedaan. In andere landen krijgen vrouwen deze vaccinatie al veel langer. Bijvoorbeeld in Engeland, België, Spanje en de Verenigde Staten.

Kinderen krijgen vaccinaties tegen kinkhoest. Maar dat kan pas als ze een paar maanden oud zijn. Dat betekent dat ze de eerste maanden na de geboorte nog niet beschermd zijn tegen kinkhoest. En juist dan zijn ze extra kwetsbaar.

Als je tijdens de zwangerschap de griepprik haalt, heeft je baby direct vanaf de geboorte minder kans om griep te krijgen. Pasgeboren baby’s kunnen ernstig ziek worden van griep. De griepprik is alleen beschikbaar in het griepseizoen: tussen 15 oktober en 1 maart. De griepprik zit in het Rijksvaccinatieprogramma en is daarom gratis. Als je een medische indicatie hebt voor de griepvaccinatie, dan krijg je een uitnodiging van jouw huisarts. De huisarts dient het vaccin dan ook toe.

Hierboven kun je lezen hoe jij een afspraak maakt voor de griepprik.

blote buik zwangere dame met knuffel